En aquest blog podreu trobar diversos recursos molt útils per a l'etapa d'Educació Infantil... perquè les noves tecnologies també son accessibles per als més petits!!


dilluns, 19 d’abril del 2010

LAS CAZAS DEL TESORO

Les "Cazas del tesoro" són recursos que crea el professorat que integra Internet al currícum, per tal d'introduir conceptes treballats a classe, a la vegada que els alumnes aprenen a utilitzar els recursos d'Internet.

Són molt semblants a les WebQuest (podeu veure l'antrada de WebQuest per informar-vos), però es podrien catalogar amb un nivell inferior, ja que no impliquen la resolució d'algun problema per part dels alumnes ni l'exposició de les conclusions finals. Tot i això, són molt útils per als professionals perquè són molt més fàcils de crear, i a partir d'aquí ens podem animar a crear WebQuest, les quals requereixen una major dedicació.

Les "Cazas del tesoro" consten d'un full de treball o una pàgina web amb una sèrie de preguntes i un llistat de direccions d'Internet on els alumnes han de buscar les respostes. Aquest full es pot presentar en format paper, es pot guardar al mateix disc dur dels ordinadors de l'aula d'informàtica, o bé penjar-lo a Internet. A més a més, hi ha de constar la "gran pregunta": no és una pregunta tan senzilla com les anteriors, sinó que els alumnes han de resoldre-la tenint en compte tota la informació que els hem donat, ja que no apareix la resposta e forma directa.

A aula21.net  podem trobar molta informació sobre les "Cazas del tesoro", els apartats de què consta, les seves característiques i exemples interessants. Tal i com ens expliquen, hi ha molt poca bibliografia sobre aquest recurs en castellà, i és gràcies al treball de Jordi Adell, professor del Departament d'Educació de la Universitat Jaume I, que en tenim més coneixença: A la caza del tesoro

En el seu treball cita els tres aspectes que resumeixen els punts forts de les "Cazas del tesoro", segons Luzón (2001):

- Promouen l'adquisició de coneixements sobre un tema.
- Desenvolupen destresses de cerca d'informació a la web.
- Milloren les destresses de lectura i comprensió de textos.

També podem accedir a altres propostes de "Caça del tresor" en català, dividides per àrees!! La caça del tresor i Recull de Caceres del Tresor


I si teniu interès en integrar-ho en els ensenyaments de llengües estrangeres, també hi podeu trobar exemples en anglès, italià, portuguès i francès, a més a més d'euskera!!

Un altre link interessant és el següent: Orientación y acción tutorial, una pàgina professional d'Antonio Pantoja Vallejo, on podem trobar altres exemples de "Cazas del tesoro", la majoria per alumnes de primària. D'és d'aquí també podem accedir al seu Blog, així com rebre consells de com preparar les classes i molts enllaços a revistes d'educació... Feu-hi una ullada, és impossible d'acabar-ho!!